Friday, July 01, 2011

tips untuk lelaki yang merajuk

Lelaki merajuk???? Huhhhh.. perlu ke?? Haha. Bukan kaum  wanita sahaja yg pandai merajuk.. kaum lelaki pun 2 kali 5=10 ok.. jomla kite fight2 boys & gurls sape yg lg kuat merajuk.. haha.. kat cni ade 4 tips2.. so renung2kan… da n selamat beramal~~

 Berikan si dia ruang untuk bersendirian
-          Apabila seseorang lelaki merajuk, dia sebenarnya memerlukan masa untuk menenangkan fikirannya. Dia perlukan masa untuk bersendirian bagi membolehkan dia memikirkan sedalam-dalamnya apakah yang telah berlaku. Apakah punca berlakunya masalah tersebut? Adakah dia berhak untuk merajuk? (yaaa whatever!! ngengade ok.. haha)  Apakah tindakan yang perlu dia lakukan bagi menyelesaikan masalah itu? Dan pelbagai lagi persoalan yang dia cuba fikirkan bagi mencari jawapannya.

Sentiasa memberikan si dia sokongan
-          Anda sebagai seorang pasangan yang memahami (yes I am.. hehe. Prasantannnnn!!!), berikan si dia sokongan yang diperlukan. Jika dia mendiamkan diri dengan menonton televisyen dan tidak mengendahkan anda, biarkan si dia berbuat apa yang dia inginkan (ehhhhh??? Mm ok). Ikutkan sahaja rancangan televisyen yang dia sedang tonton dan jangan sesekali mengubah siaran televisyen ke siaran kegemaran anda. Walaupun dari luaran kita nampak dia sedang menonton televisyen, tetapi di dalam  akal fikirannya si dia sedang memikirkan masalah yang sedang berlaku (what the !@>?;/.)*&^%$/;’+*&%^ ---> like dat haaa) haha.

Jangan bertanyakan tentang perasaannya
-          Ketika si dia sedang merajuk, jangan sesekali bertanyakan apa yang sedang berlaku, kenapa dia merajuk, apakah perasaannya, dan sebagainya (alaaa kalau jenis yg macam aku ni memang suke byk bertanye ngn die.. haihhhh konfem2 kne sekeh.. haha). Elakkan diri anda daripada bertanyakan apa-apa kepadanya. Ini kerana, kehadiran anda akan mengganggu konsentrasinya untuk menyelesaikan masalah tersebut (ok I promise akan ziippperr mulut eh syg.. ye kot.. haha). Dan ini akan menyebabkan si dia akan semakin menjauhkan diri daripada anda kerana anda telah mengganggunya.

Buat sesuatu yang dapat mengembirakan hati anda
-          Ya, adalah lebih baik anda mengembirakan hati anda sendiri daripada anda memikirkan perasaan si dia. Pada ketika ini, si dia perlukan ruang untuk bersendirian. Jadi biarkan si dia bersendirian dan gunakan masa yang ada untuk menghiburkan diri anda. Mungkin dengan melayari Forum Tentang Cinta (wah wah wah.. like dat), membaca novel kegemaran anda (Damya Hanna is one of my febret writer), atau pun melakukan hobi kesukaan anda seperti memasak (wawwww fantastic!! Amazing!! I like masak memasak. Lalalala), menjahit  (errrrrr perrlu gak ehhhh??) ataupun shopping (yg ni memang fantastic!!!). Dengan cara ini, anda akan dapat mengelakkan diri daripada mengganggu si dia yang sedang cuba pulih daripada merajuk itu.

Ni antare tips2 die… ok ke x?? ok ke x?? ok ke x?? x ok pun ok-ok kan je yep.. hehe

p/s : rase macam nak gigit orang.. grrrrrrr

mish u

Sumpah aku rindu dier… hati ni da tak tertanggung da… almost 4 month we all tak jumpe da.. really mish en AMIRUL HAKIM sayer… dear… if u leh bace pe yang sayer tulis ni… huhuhu :(

 p/s : cinta kamu dunia akhirat syg.. 

kisah : bila lelaki kehilangan tulang rusuknya




WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya... Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!" Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. "Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya. Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal.." Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.


p/s : jagalah dan sayangilah orang yang kita cintai dengan sepenuh hati… :)   

which one

STUDIES ?????

OR

WORK ?????


This two thing was in my mind rite now… but, between this two thing  which one I shoud choose… OMG… really-really donno how to make decision… GRRRRRRRR!!!

p/s : yang mana satu idaman kalbu?

orang baru belajar

Now, I have a new look…. Bertudung… :) hope this can last 4ever ever laa… heee… aku suke style HANA TAJIMA & MARIA ELENA… dowang memang gorgeous & stylish… I like!!! Weee… aku skang da mule mengikuti perkembangan dowang berdua ni… suke cara dowang menggayakan shawl n dressup yg mmg ummpphhhh!! Heeee… kat tutorial byk tunjuk style2 nak menggayakan shawl… it’s simple & quite easy… kowang belit2 & twist2 je… hihiiiii…

OMG! tue saye ke? gemuksssss


 syok sendiri.. hikhikhik






p/s : saya sayang diri saya….. :)