Friday, July 01, 2011

tips untuk lelaki yang merajuk

Lelaki merajuk???? Huhhhh.. perlu ke?? Haha. Bukan kaum  wanita sahaja yg pandai merajuk.. kaum lelaki pun 2 kali 5=10 ok.. jomla kite fight2 boys & gurls sape yg lg kuat merajuk.. haha.. kat cni ade 4 tips2.. so renung2kan… da n selamat beramal~~

 Berikan si dia ruang untuk bersendirian
-          Apabila seseorang lelaki merajuk, dia sebenarnya memerlukan masa untuk menenangkan fikirannya. Dia perlukan masa untuk bersendirian bagi membolehkan dia memikirkan sedalam-dalamnya apakah yang telah berlaku. Apakah punca berlakunya masalah tersebut? Adakah dia berhak untuk merajuk? (yaaa whatever!! ngengade ok.. haha)  Apakah tindakan yang perlu dia lakukan bagi menyelesaikan masalah itu? Dan pelbagai lagi persoalan yang dia cuba fikirkan bagi mencari jawapannya.

Sentiasa memberikan si dia sokongan
-          Anda sebagai seorang pasangan yang memahami (yes I am.. hehe. Prasantannnnn!!!), berikan si dia sokongan yang diperlukan. Jika dia mendiamkan diri dengan menonton televisyen dan tidak mengendahkan anda, biarkan si dia berbuat apa yang dia inginkan (ehhhhh??? Mm ok). Ikutkan sahaja rancangan televisyen yang dia sedang tonton dan jangan sesekali mengubah siaran televisyen ke siaran kegemaran anda. Walaupun dari luaran kita nampak dia sedang menonton televisyen, tetapi di dalam  akal fikirannya si dia sedang memikirkan masalah yang sedang berlaku (what the !@>?;/.)*&^%$/;’+*&%^ ---> like dat haaa) haha.

Jangan bertanyakan tentang perasaannya
-          Ketika si dia sedang merajuk, jangan sesekali bertanyakan apa yang sedang berlaku, kenapa dia merajuk, apakah perasaannya, dan sebagainya (alaaa kalau jenis yg macam aku ni memang suke byk bertanye ngn die.. haihhhh konfem2 kne sekeh.. haha). Elakkan diri anda daripada bertanyakan apa-apa kepadanya. Ini kerana, kehadiran anda akan mengganggu konsentrasinya untuk menyelesaikan masalah tersebut (ok I promise akan ziippperr mulut eh syg.. ye kot.. haha). Dan ini akan menyebabkan si dia akan semakin menjauhkan diri daripada anda kerana anda telah mengganggunya.

Buat sesuatu yang dapat mengembirakan hati anda
-          Ya, adalah lebih baik anda mengembirakan hati anda sendiri daripada anda memikirkan perasaan si dia. Pada ketika ini, si dia perlukan ruang untuk bersendirian. Jadi biarkan si dia bersendirian dan gunakan masa yang ada untuk menghiburkan diri anda. Mungkin dengan melayari Forum Tentang Cinta (wah wah wah.. like dat), membaca novel kegemaran anda (Damya Hanna is one of my febret writer), atau pun melakukan hobi kesukaan anda seperti memasak (wawwww fantastic!! Amazing!! I like masak memasak. Lalalala), menjahit  (errrrrr perrlu gak ehhhh??) ataupun shopping (yg ni memang fantastic!!!). Dengan cara ini, anda akan dapat mengelakkan diri daripada mengganggu si dia yang sedang cuba pulih daripada merajuk itu.

Ni antare tips2 die… ok ke x?? ok ke x?? ok ke x?? x ok pun ok-ok kan je yep.. hehe

p/s : rase macam nak gigit orang.. grrrrrrr

No comments:

Post a Comment

ce komen, ce komen.. tak marah pun!

Note: only a member of this blog may post a comment.